İçeriğe geç

Yepyeni Bitişik Mi Ayrı Mı

Yepyeni nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin yepyeni olarak yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerdeki “yeni” gibi yazımlar yanlıştır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “yeni”dir.

Nasıl yazılır bitişik mi ayrı mı?

Bileşik sözcükler aşağıdaki durumlarda yan yana yazılır: 1. Ses kaybına uğramış bileşik sözcükler yan yana yazılır: birbirlerine (< biri), kaynana (< kaynana), kaynana (< kayınpeder), nasıl (< en önemli şey nedir), neden (< ne için), pazartesi (< pazardan sonra), sütlaç (< sütlaç), vb.

Sapasağlam nasıl yazılır?

Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, karanlık, gün ışığı, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.

Yan yana bitişik mi ayrı mı?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Yer yuvarı nasıl yazılır?

F. “Küre” ve “küre” sözcüklerinden oluşturulmuş bileşik sözcükler: göz küresi, hava topu, ısı topu, ışık topu, renk topu, toprak topu; hava topu, ışık topu, su topu, taş topu, yarım küre, yarım küre, vb.

Kavuniçi rengi nasıl yazılır?

İncelenen örnekler arasında, her biri belirsiz isim öbeği yapısında olan cyan, dried rose, melon, sour cherry ve cubmouth gibi renk adları ilginç icatlardır ve ayrı bir grup oluştururlar. “Color” kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde, gerçek anlamından uzaklaşıldığı için yanına ikinci kelime yazılır.

Aşk mı âşk mı?

LOVER KELİMESİNİN ANLAMI: Birine veya bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan ve aşırı seven kişiler için kullanılır. Bu kelime sıklıkla aşık, aşık olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Ä biçiminde olmalıdır.

Her gün bitişik mi?

“Every Day” Kelimesinin Doğru Yazılışı TDK’ya göre “every day” kelimesinin doğru yazımı “every day” şeklindedir.

Ayak üstü nasıl yazılır?

Genellikle “catastrophic” kelimesi yanına yazılır. Türk dil topluluğunda “under”, “above” veya “above” gibi kelimelerle biten kelimeler genellikle bitişik kabul edilir. Böylece taşıdığı anlamı daha etkili kullanma fırsatı sunar.

Art arda nasıl yazılır TDK?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Vaz mı geçtin nasıl yazılır?

TDK’ya göre vazgeçmek mi vazgeçmek mi? TDK’ya göre “vazgeçmek” kelimesinin doğru yazımı “vazgeçmek”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “aufgeben”dir.

Başhekim nasıl yazılır?

Müdür, başsavcı, başhekim, başbakan gibi “baş” sözcüğüyle oluşturulmuş sıfat öbekleri yan yana yazılır.

Ara sıra nasıl yazılır?

“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Ön yargı nasıl yazılır?

Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…

Yigen nasıl yazılıyor?

Yeğen kelimesi, hecelemesi en çok karıştırılan kelimelerden biridir. Bunun başlıca nedeni, kelimenin halk arasında genellikle “yeğen” olarak telaffuz edilmesidir. Ancak, kelime “yeğen” olarak hecelenmelidir.

Canevi nasıl yazılır TDK?

Öte yandan, “ayrı ayrı yazılan birleşik sözcüklere” benzeyen ve aynı yapıya sahip olan sözcükler şunlardır: “kehribar, aslanağzı, bakla, hanımeli, camgöbeği, hanımeli, çayır incisi, çoban çantası, kadife çiçeği, deve tüyü, fildişi, nedime, gelin parmağı, kurutulmuş gül, güvercin boynu, bektaşi üzümü, kaz ayağı, kavun, kaz derisi, sekoya, kızılkanat, …

Elverisli nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre “guide” kelimesinin doğru yazımı “guide”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

İpek Yolu nasıl yazılır TDK?

İpek Yolu (Arapça: طريق الحرير‎; Çince: 丝绸之路; Farsça: جاده ابریشم; Rusça: Великий Шёлковый Путь; Kırgızca: Cibek Colu) Çin’den başlayarak Anadolu ve Türkiye’den Avrupa ve Akdeniz’e uzanan dünyaca ünlü bir ticaret yoludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir