İçeriğe geç

Sözleşmenin Tarafları Kimlerdir

Taşıma sözleşmesinin tarafları kimlerdir?

Taşınır malların taşınması sözleşmesinin tarafları: gönderici ve nakliye komisyoncusu. Gönderici, taşıma sözleşmesini kendi adına yapan[32] ve malları taşıyıcıya teslim eden kişidir.

Sözleşme kimleri bağlar?

Bir sözleşmede her zaman bir alacaklı ve bir borçlu bulunur ve taraflar birbirlerine karşı yükümlüdür. Sözleşmenin üstlendiği yükümlülük nesnesi; sözleşmenin süresi boyunca ve sözleşmede yer alan koşullar altında her iki tarafı da bağlar.

Sözleşme tek taraflı olur mu?

Sadece bir tarafa yükümlülük yükleyen sözleşmelere tek taraflı sözleşmeler denir. Burada da iki taraf söz konusudur. Zaten iki tarafın olmadığı bir sözleşme düşünülemez. Ancak sadece bir tarafın ifa yükümlülüğü olduğu için buna tek taraflı sözleşme denir.

Tek taraflı sözleşmeler nelerdir?

Bazı borç sözleşmelerinde, borcu yalnızca bir taraf üstlenir. Örneğin, affetme sözleşmesi ve kefalet sözleşmesi böyledir. Bunlara “bir tarafa borç yükleyen sözleşmeler” denir.

Toplu iş sözleşmesinin tarafları kimlerdir?

İşçi tarafında toplu iş sözleşmesi ancak sendikalar tarafından yapılabildiği halde, işveren tarafında işveren, bir sendikaya üye değilse, bu sözleşmenin tarafı olabilmektedir.

Taşıma sözleşmesi nedir?

Taşıma sözleşmesi, bir noktadan diğerine mal veya yolcu taşımacılığı için yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme, taşıma işlemlerinde tarafların hak ve yükümlülüklerini düzenler. Taşıma sözleşmesi, mal taşımacılığı ve yolcu taşımacılığı için ayrı ayrı yapılabilir.

3 taraflı sözleşme olur mu?

Üçüncü bir şahsın yararına yapılan sözleşme, alacaklı ve borçlunun borcun üçüncü bir şahsa ifası konusunda anlaştıkları bir sözleşmedir. Buna göre, borçlu borcundan ancak üçüncü bir şahsa ödeme yaparak kurtulabilir. Alacaklı ayrıca ifanın yalnızca üçüncü bir şahsa yapılmasını da talep edebilir.

Sözleşmede yüklenici kimdir?

İş sözleşmelerinde yüklenici, yaptığı işin uzmanıdır. İş sözleşmelerinde yüklenici, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde sorumludur. İşverenin iş sağlığı ve güvenliği hukuku dışında bir kusuru varsa, bundan kendisi sorumludur.

Sözleşmenin unsurları nelerdir?

Bir sözleşmenin unsurları Bir sözleşmenin esas unsurları, o sözleşmenin var olması için mevcut olması gereken unsurlardır. Sözleşmedeki bu unsurlar şunlardır: “satılan şey”, “meni” ve “tarafların satılan şey ile meniyi takas etme (değiştirme) hususundaki anlaşmaları”.

Sözleşmeye taraf olmak ne demek?

Sözleşmede taraflar borçlu ve alacaklı olarak anılır. Sözleşmelerde en az bir borçlu ve bir alacaklı olmalıdır. Alacaklı ve borçlu sayısı birden fazla olabilir. Karşılıklı iradeler örtüştüğü sürece sözleşmeler geçerlidir.

Bir sözleşme kaç kişi tarafından oluşturulur?

Kural olarak bir sözleşmede en az bir alacaklı ve bir borçlu bulunmalıdır. Ancak, birden fazla kişinin alacaklı ve/veya borçlu tarafını oluşturması da mümkündür. Bu durumda sözleşme iki taraf arasında akdedilir.

Sözleşmenin diğer adı nedir?

SÖZLEŞMELER. Hukuki ve günlük dilde anlaşma, düzenleme, sözleşme veya kontrat gibi diğer terimlerle de anılan sözleşme, tarafların belirli bir hukuki sonucu ortaya çıkarmak için karşılıklı ve mutabık kaldıkları niyet beyanlarından oluşan hukuki bir işlemdir.

Tek taraflı imzalanan sözleşme geçerli mi?

İmzalanan sayfada sözleşmenin tüm esaslı unsurları mevcutsa, yazılı formun tesis edildiği varsayılabilir. Aksi takdirde, yazılı formun bulunmaması nedeniyle sözleşmenin geçersiz olduğu varsayılmalıdır.

Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?

Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların sözleşmeyi kendi özgür iradeleri ve bilinçleriyle yapmış olmaları gerekir. Taraflardan birinin zorlaması (cebir), korkutması (tehdit) veya aldatması (hile) yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir.

Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?

Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.

Taşıma senedinin ikinci sureti kime verilir?

Taşıma belgesinin ikinci nüshası gönderen kişiye veya kuruluşa verilir. Bu nüsha taşınan malzemelerin güvenliği ve takibi için son derece önemlidir. İki nüsha arasındaki fark, ilk nüshanın nakliye sırasında taşıyıcı tarafından kullanılması, ikinci nüshanın ise gönderici tarafından saklanmasıdır.

Taşıma ücretini kim öder?

Ücret, belirli bir miktarda paranın ödenmesi veya paradan başka bir hizmet olabilir. Kural olarak gönderici, taşıma ücretini ödemekle yükümlüdür (TTK m. 850/2), taşıyıcı ise eşyanın teslimi üzerine taşıma ücretine hak kazanır (TTK m. 870/1).

Taşıma sözleşmesi nasıl kurulur?

Taşıma belgesi taraflardan birinin talebi üzerine düzenlenir. Senet üç orijinal nüsha halinde düzenlenir ve gönderici tarafından imzalanır. Gönderici ayrıca taşıyıcının taşıma faturasını imzalamasını da isteyebilir. El yazısıyla yazılmış taşıma faturalarının kopyalarındaki imza, damga veya mühür şeklinde veya basılı olabilir.

Taşıma sözleşmesi eser sözleşmesi midir?

Öyle ki, özellikle klasik Roma döneminde taşıma sözleşmesi ayrı bir sözleşme olarak kabul edilmemiş, eser sözleşmesinin bir alt dalı olarak ifade edilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Türbanlı Escort