Çepniler hangi soydan?
Tarihsel olarak Çepni boyunun Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar’ın sol kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Çepniler Türkiye’de nerede yaşar?
Hacıemiroğulları Beyliği döneminde Çepni Türkmenleri Ünye’nin batısından Vakfıkebir’e kadar olan bölgeye yerleşmişlerdir. Çepni Türkmenleri tarafından kurulan Hacıemiroğulları Beyliği 1427 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katılarak tarih sahnesinden çekilmiştir.
Çepniler esmer mi?
Saçları düz ve koyu renklidir. Genellikle buğday tenlidirler. Çoğu orta boyludur… Bakü’de edebiyat öğretmeni olan Ünal Bey ile Orta Asya hakkında sohbet ederken, koyu saçlı, iri yapılı bir Çepni köy kahvesine girdi.
Çepniler kimler?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Çepni hangi millettir?
Çepnilerin önemli bir kısmı 1240 yılında Baba İshak Türkmen ayaklanmasına katılmıştır. Çepniler; Oğuz Türkmen Çepni kabilesinin Üçoklar kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Çepnilerin atası kimdir?
Bu kaynağa göre Çepni, Üç Ok’un en büyüğü olan Kök Han’ın dördüncü oğludur. Bu eserde ilk kez Çepni’nin önemi vurgulanmakta ve Çepni, düşman gördüğü her yerde durmayan ve savaşan (kanındaki yağı görünce hemen savaşan ve saldıran) kişidir.
Çepniler hangi dilleri konuşur?
Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır. Bu Çepni lehçesi Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin olduğu unutulmamalıdır.
Çepni kültürü nedir?
Giresun’un doğusunda ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni denir. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü denir. Buna kayalardaki Çepni damgaları ve Çepni halıları da eklenebilir.
Rize Çepni mi?
Çepniler özellikle Rize ili ve bölgesinde yoğun nüfusludur. Rize ili ve bölgesinde sadece Türkçe konuşulmasının sebebi Çepnilerin yoğun yerleşim yeri olmasıdır.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) Sancağı’na bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Çepniler hangi boy?
Çepni kabilesi, Kaşgarlı’nın yirmi iki bölüğe ayırdığı Oğuz kabilelerinin yirmi birincisidir. Çepni isminin geçtiği ikinci yazılı kaynak 14. yüzyıla dayanmaktadır.
Çepniler Alevi mi Sünni mi?
İl Çepni Alevileri, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli Alevilerdir. Son yıllarda bazı köylerde yeni cemevleri kuruldu.
Çepnilerin dini nedir?
Bugün uygulama sahamız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse hepsi- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli vilayet adında H. Bektaş Veli’nin öğrencilerinin Çepni olduğu belirtilmektedir” (Gülay, 2001).
Giresun hangi Türk boyundan?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Tokat hangi Türk boyundandır?
Döğer Aşireti: Döğer aşiretleri Bolu, Afyon, Burdur, Diyarbakır, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Muğla, Sivas ve Urfa illerinde yaşamaktadır. Dodurga Boyu: Dodurga boyları Bolu, Afyon, Ankara, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Mardin, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde yaşamaktadır.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Çepni Alevileri kimlerdir?
İl Çepni Alevileri, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli Alevilerdir.